Yaş şartını bekleyerek kıdem tazminatı alanların emekliliği

 

06.05.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK (Sorular-Cevaplar)

Yaş şartını bekleyerek kıdem tazminatı alanların emekliliği

Resul Kurt - e-mail: resulkurt@hotmail.com - 06 Mayıs 2005 Cuma - Dünya


Resul Bey açıklamalarınızdan çok faydalanıyorum. İş Kanunu açısından haklarımız ve yükümlülüklerimizi öğreniyoruz. Ben bir bankada, özel emekli sandığına tabi olarak çalışıyorum, işgünü ve yılı doldurduğumda yaşın dolmasını beklemeden tazminat talep edip işten ayrılabilir miyim? Ayrıldıktan sonra emeklilik maaşının bağlanması için yaşın dolmasını beklerken başka bir sosyal güvenlik kurumuna tabi olarak çalışabilir miyim? Çalışabilirsem emekli olarak mı, yoksa normal çalışan olarak mı prim ödeyeceğim. İsim vermemenizi rica ederim.

Sayın okurumuz, sosyal sigorta yasalarında değişiklik yapan 4447 sayılı yasa ile getirilen bir hükümle, 506 sayılı kanunun 60. maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya aynı kanunun geçici 81. maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları nedeniyle iş sözleşmesinin işçi tarafından feshedilmesi durumunda işçiler kıdem tazminatı almaya hak kazanacaklardır. İşgünü ve yılın doldurulduğunda yaşın dolmasını beklemeden tazminat talep edebilirsiniz. Çalıştığınız bankanın emeklilik sandığının olması bu durumu değiştirmez. Ancak, bu nedenle işten ayrıldıktan sonra çalışmaya başlarsanız, SSK'ya normal sigortalı olarak prim ödemeniz gerekir. Birleştirilmiş hizmet süreleri üzerinden ilgililere son yedi yıllık fiili hizmet süresi içinde fiili hizmet süresi en fazla olan, yani son 2520 fiili çalışma gününden 1261 gün prim ödenen sosyal güvenlik kurumu tarafından ve bu kurumun mevzuatına göre aylık bağlanmaktadır. Bu kez de SSK'ya 3,5 yıldan fazla prim ödemeniz halinde yaşlılık aylığınızı (emekli aylığını) SSK bağlayacağından bankanın bağlayacağı aylıktan daha düşük bir aylık almanız söz konusu olabilecektir.

İşten ayrılanlara SSK tarafından yaşlılık aylığı bağlanması

29.04.2005'te işten ayrıldım. Kıdem ve ihbar tazminatlarımı alıyorum. Ağustos 1985'de işe başladım. 20 yılım Ağustos 2005'de doluyor. 16.12.1963 doğumluyum. 42 yaş Aralık 2005'de doluyor. 6000 iş günü prim ödedim. Aralık 2005'te veya Ocak 2006'da emekli olacağım. Yeni bir işte çalışmadığıma göre emekli olacağım güne kadar prim ödemem gerekiyor mu? Şimdiye kadar primim tavandan ödendi. Yine tavandan mı ödeyeceğim? Yoksa bekleyip (yeni bir işe girmezsem) hiç prim ödemeden belirtilen tarihte emekli başvurusu yapsam olur mu? Lütfen beni aydınlatır mısınız? Yardımlarınıza şimdiden teşekkür ederim. Güldal Altuner

Sayın Altuner, ilk defa, ilk çalışmaya başladığınız Ağustos 1985 tarihi dikkate alındığında, emeklilikte kademeli geçişle ilgili yasa uyarınca, 42 yaşını, 5075 sigorta gün sayısını ve 20 yılı doldurduğunuz 16.12.2005 tarihinde SSK'dan emekli olabilirsiniz. SSK yaşlılık aylığının hesaplanma şekli 506 sayılı yasanın 61'inci maddesinde belirtilmiştir. Sigortalının her takvim yılına ait prime esas kazancı, kazancın ait olduğu takvim yılından itibaren aylık talep tarihine kadar geçen takvim yılları için, her yılın aralık ayına göre Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından açıklanan en son temel yıllı kentsel yerler tüketici fiyatları indeksindeki artış oranı ve gayrisafi yurt içi hasıla sabit fiyatlarla gelişme hızı kadar ayrı ayrı artırılarak bulunan yıllık kazançlar toplamının, toplam prim ödeme gün sayısına bölünmesi suretiyle bulunacak ortalama günlük kazancın 360 katı, aylığın hesaplanmasına esas ortalama yıllık kazancı oluşturur. Aylık bağlama oranı, sigortalının toplam prim ödeme gün sayısının ilk 3,600 gününün her 360 günü için yüzde 3.5, sonraki 5 400 günün her 360 günü için yüzde 2 ve daha sonraki her 360 gün için yüzde 1.5 oranlarının toplamıdır. Mevcut durumda, primlerinizi tavandan ödemiş olmanız ve prim gün sayısını da doldurmanız nedeniyle (yeniden çalışmaya başlamaz iseniz) bundan sonra hiç prim ödemeden 16.12.2005 tarihinden sonra yaşlılık aylığı bağlanması için başvurabilirsiniz.

İş ve Sosyal Güvenlik Mevzuatı'nda İşveren Yükümlülükleri ve 2005 Yılında Uygulanacak Para Cezaları

Zaman zaman bazı okuyucularım güncel mevzuatı takip edebilecekleri bir mevzuat dergisi olup olmadığını sormaktadırlar. Bu hafta sizlere hem bu konudaki saygın dergilerden Süryay Diyalog Dergisi'ni tanıtmak ve hem de bu dergi tarafından Mayıs 2005 sayısında okuyuculara ücretsiz ulaştırılan ve benim hazırladığım "İş ve Sosyal Güvenlik Mevzuatı'nda İşveren Yükümlülükleri ve 2005 Yılında Uygulanacak Para Cezaları" isimli eki tanıtmak istiyorum. Süryay Yayıncılık, 17 yıldan bu yana Mevzuat Yayıncılık'ında, değişen yapraklı eserleri ve aylık dergisiyle "sürekli ve değerli" hizmetler sunmaktadır. www.suryay.com.tr isimli web sayfasında Süryay'ın 11 ciltlik vergi setinde tüm vergi kanunları ve ilgili diğer mevzuatı, 7 ciltlik Sosyal Güvenlik seti ve ilgili diğer mevzuatı, 5 cilt olan Dış Ticaret Hukuku setini, Vergi Muhasebesi ve Genel Muhasebe, Milletlerarası İkili Vergi Anlaşmaları, Türk Ticaret Kanunu ve ilgili diğer mevzuatları, okuyucularının istifadesine sunuyor. Süryay'ın okuyucularına ulaştırdığı bir diğer yayın ise konusunda birikim sahibi yazarların vergi, muhasebe, sosyal sigortalar, iş hukuku, sermaye piyasası, vb alanlarına ilişkin görüş ve makalelerini bulabileceğiniz 344 sayfalık aylık yayınlanan mesleki "Diyalog Dergisi." İş ve Sosyal Güvenlik Mevzuatı'nda İşveren Yükümlülükleri ve 2005 Yılında Uygulanacak Para Cezaları isimli 136 sayfalık özel eki de okuyuculara ücretsiz ulaştıran Diyalog Dergisi'nin Mayıs 2005 sayısını edinebilmek için ayrıntılı bilgiyi Süryay'ın (0216) 479 82 31 numaralı telefonundan alabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Resul Kurt

 

Okunma: 976

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Yaş şartını bekleyerek kıdem tazminatı alanların emekliliği