SSK emeklilerinin doğum yardımı

 

01.07.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SSK emeklilerinin doğum yardımı

İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik

Resul Kurt - 01 Temmuz 2005 Cuma - Dünya

Ben SSK emeklisiyim. Sorunum şu; eşim 2,5 yıl önce bir doğum yaptı, ben de normal sigortasız vatandaşlar gibi doğum masraflarını kendim SSK'lı olduğum halde ödedim. Kısacası ilk çocuğumda bu hakkımdan yararlanamadım. Şimdi ikinci kez baba olacağım, aldığım bir habere göre yeni kanunla artık emekliler de SSK'dan doğumda yararlanabilecekmiş. Bunun doğru olup olmadığı, yararlanabilmenin şartlarını bana izah ederseniz sevinirim.

R. Bayraktar/Pendik

Sayın Bayraktar, 4958 sayılı kanunla değişiklik yapılıncaya kadar SSK'dan kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık almakta olan kadın sigortalı veya sigortalı erkeğin sigortalı olmayan eşi analık yardımlarından yararlanamıyordu. 4958 sayılı kanunla yapılan değişiklikle;

Kurumdan kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık almakta olan kadın veya erkeğin sigortalı olmayan eşi, analık halinde yukarıdaki (A), (B), (C) ve (E) bentlerinde sayılan yardımlardan yararlanırlar.Ó Hükmü getirilmiştir.

Bu nedenle artık SSK doğum yardımlarından sigortalı kadın veya sigortalı erkeğin sigortalı olmayan karısı ile SSK'dan gelir veya aylık almakta olan kadın sigortalı ile gelir veya aylık alan erkek sigortalının sigortalı olmayan karısı yararlanabilmektedir. Ancak, nakti yardım sadece sigortalı kadın için geçerli olup sigortalı erkeğin sigortalı olmayan karısı nakdi yardımdan yararlanamayacaktır.

06.08.2003 tarihine kadar analık sigortasından yalnız sigortalı kadın ile sigortalı erkeğin sigortalı olmayan karısı 43 üncü maddede sayılan A, B, C, D, E bentlerinde belirtilen yardımlarından yararlanırken, maddeye eklenen bu fıkra gereğince 06.08.2003 tarihinden itibaren SSKÕdan gelir veya aylık almakta olan kadın sigortalı ile gelir veya aylık alan erkek sigortalının sigortalı olmayan karısı da A) Gebelik muayenesinin yaptırılması ve gerekli sağlık yardımlarının sağlanması, B) Doğumda gerekli sağlık yardımlarının sağlanması, C) Emzirme yardımı parası verilmesi ve E) Analık hali sebebiyle gerekirse yurt içinde başka bir yere gönderilmesi yardımlarından yararlanacaklardır.

Buna göre, söz konusu kimselerin doğum sağlık yardımları SSK tarafından karşılanacağı gibi, doğum sağlık yardımlarının kurumca doğrudan sağlanamadığı yerlerde doğum yapanlara maktu gebelik ve doğum para yardımları ile emzirme yardımı yapılacaktır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Resul Kurt

 

Okunma: 1181

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

SSK emeklilerinin doğum yardımı