Basın sigortalılarının yıllık izin hakkı

 

15.07.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK - (Sorular-Cevaplar)

Basın sigortalılarının yıllık izin hakkı

Resul Kurt - e-mail: resulkurt@hotmail.com - 15 Temmuz 2005 Cuma - Dünya

Ocak 2005 tarihinde normal sigortadan basın sigortasına geçtim. Yıllık izin konusunda neler söyleyebilirsiniz? Basın çalışanlarının yıllık izin süresi ne kadardır. Yıllık izin kullanımında basın sigortasının avantajları nelerdir? Oktay Mahşer

Sayın Oktay Mahşer, halen üç farklı çalışan grubu için üç farklı iş kanunu yürürlüktedir. Bu iş kanunlarından birisi de 5953 sayılı Basın İş Kanunu'dur. Gazetecilerin çalışma ilişkileri 5953 Sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun (Kısaca Basın İş Kanunu olarak adlandırılmaktadır) kapsamında düzenlenmektedir. Basın İş Kanunu, bir çok açıdan diğer iş kanunlarından (1475 sayılı İş Kanunu, 4857 sayılı İş Kanunu ve 854 sayılı Deniz İş Kanunu) farklılık arz etmektedir. Basın İş Kanunu'nda yıllık ücretli izin süreleri günlük mevkutede (gazetede) çalışanla günlük olmayan mevkutede (gazetede) çalışanlar için ayrı ayrı düzenlenmiştir.

Günlük bir gazetede çalışan gazeteciye orada en az bir yıl çalışmış olması kaydıyla yılda dört haftalık yıllık ücretli izin verilir. Meslekteki kıdemi on yıldan fazla olanlar için izin süresi altı haftadır. Gazetecinin kıdemi aynı gazetede geçen hizmet süresine göre değil, gazetecilik mesleğinde geçen hizmet süresine göre hesaplanır. Gazetecinin hizmet akdi arada kesintiye uğramış veya yeniden bağıtlanmış olması meslek kıdeminin hesaplanması bakımından rol oynamaz.

Günlük olmayan gazetelerde çalışan gazetecilere ise her altı aylık çalışma devresi için iki hafta ücretli izin verilir. Burada artık günlük olmayan gazetede en az bir yıllık çalışmış olması şartı aranmayacaktır. Yıllık izin hakkında feragat edilemez. İşçi ile işveren sözleşme ile bu haktan feragat edildiğini kararlaştırsalar dahi bu hükümsüzdür.

Yıllık iznini kullanan gazeteciye bu süreye tekabül eden ücreti ödenecektir. Hatta gazeteciye ücreti peşin ödenmesi zorunluluğu olduğuna göre yıllık izin ücreti de peşin ödenecektir.

Gazeteciye yıllık ücretli izin vermeyen veya izin vermiş olsa da izin süresine ait ücretini ödemeyen işveren yıllık ücretli izin süresine ait ücretler toplamının iki katını ilgili gazeteciye ödemeye ve ayrıca bu miktarda ağır para cezası ödemeye mahkum edilir.

4857 sayılı İş Kanunu'na göre düzenlenecek belgeler

4857 sayılı İş Kanunu uyarınca işyerlerinde düzenlenmesi gereken bazı belgeler bulunmaktadır. İş sözleşmesi, işçi özlük dosyası, çalışma belgesi, dilekçe ve yazışma örnekleri, ücret hesap pusulası ve ücret bordrosu, yıllık ücretli izin kaydı ve izin çizelgesi, iş kazası bildirimine ilişkin dilekçe ve form, kıdem tazminatı bordrosu ve diğer bir çok belgeleri bulabileceğiniz "4857 sayılı İş Kanunu'na Göre Düzenlenecek Belgeler" isimli kitap iş müfettişi meslektaşım Dr. Muzaffer Koç tarafından kaleme alınmıştır. Kitapta, özellikle bütün işletmelerde işverenlerin, mali müşavirlerin, muhasebe müdürleri ve personel müdürlerinin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde hazırlanmış olup 4857 sayılı İş Kanunu uyarınca işyeri ve işçilerin bildirimi, iş sözleşmesine ilişkin belgeleme zorunlulukları, ücrete ilişkin belgeleme zorunlulukları, işin düzenlenmesine ilişkin belgeleme zorunlulukları, iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin belgeleme zorunlulukları ile vb. konular ele alınmıştır. "4857 sayılı İş Kanunu'na Göre Düzenlenecek Belgeler" isimli kitap Yaklaşım Yayınları'ndan yayımlanmıştır.

"4857 sayılı İş Kanunu'na Göre Düzenlenecek Belgeler" isimli kitabı Yaklaşım Yayıncılık'ın Bülten Sokak No:54 Kavaklıdere Ankara adresinden, Yaklaşım Yayıncılık bölge bayilerinden, Yaklaşım Yayıncılık kitaplarını satan yayınevlerinden alabileceğiniz gibi 0-312-468 76 46 numaralı telefondan bilgi alabilirsiniz.

Okuyuculara kısa cevaplar

Neslihan Görmüş; evlenme nedeniyle iş sözleşmenizi (evlendiğiniz tarihten itibaren bir yıl içinde) feshetmeniz halinde kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilirsiniz. İhbar tazminatı alamazsınız. Ayrıca, kendi isteğinizle işten ayrıldığınız için işsizlik sigortası yardımlarından da faydalanmanız mümkün değildir.

Hülya Kahraman; 4857 sayılı İş Kanunu'nun 8. maddesi uyarınca, bir yıl ve daha fazla süreli sözleşmelerin yazılı yapılması zorunludur. Bu nedenle, çalışma koşulları ile tarafların hak ve yükümlülüklerini belirleyen bir iş sözleşmesi yapılmasını tavsiye ederim.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Resul Kurt

 

Okunma: 3118

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Basın sigortalılarının yıllık izin hakkı