Geçici iş göremezlik ödeneğinin verilme süresi

 

22.07.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK - (Sorular-Cevaplar)

Geçici iş göremezlik ödeneğinin verilme süresi

Resul Kurt - e-mail: resulkurt@hotmail.com - 22 Temmuz 2005 Cuma - Dünya


Hastalığı nedeniyle geçici iş göremezliğe uğrayan sigortalıya, 18 ayı geçmemek üzere, ilk iki gün hariç her gün için geçici iş göremezlik ödeneği verilmekteydi. Ancak, Yargıtay 10. Hukuk Dairesi tarafından 506 sayılı "Sosyal Sigortalar Kanunu"nun 37. maddesinin birinci fıkrasında yer alan "...ve 18 ayı geçmemek..." sözcüklerinin Anayasa'nın 10., 17. ve 56. maddelerine aykırılığı öne sürülerek Anayasa Mahkemesi'ne itiraz edilmiştir. Yapılan itiraz üzerine Anayasa Mahkemesi 15.01.2003 tarih 24994 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan E:1998/35, K:1998/70, 17.11.1998 tarihli kararında; "17.7.1964 günlü, 506 sayılı "Sosyal Sigortalar Kanunu"nun 37. maddesinin birinci fıkrasında yer alan "... ve 18 ayı geçmemek..." sözcüklerinin Anayasa'ya aykırı oy çokluğuyla, 17.11.1998 gününde karar verildi" denilerek 37. madde de yer alan 18 ayı geçmemek hükmü iptal edilmiştir. Bu nedenle, SSK sigortalıları, hastalanmaları halinde, herhangi bir süre ile sınırlandırılmadan, rahatsız bulundukları ve çalışamamaları nedeniyle gelir kaybına uğradıkları süreye ilişkin geçici iş göremezlik ödeneklerini alacaklardır.

Şirket ortakları başka bir işyerinde çalışabilir mi?


1984 yılından bu yana ailemize ait bir şirketin kurucu üyesi olarak Bağ-Kur'luyum. Şirket şu anda gayri faal. Ancak mali nedenlerle kapatılamıyor ve de benim şirket ortaklığından ayrılmam da aynı şekilde mümkün değil. Bu nedenle primlerimi ödemeye devam ediyorum. Yaklaşık 1 yıl önce başka bir şirkette profesyonel olarak çalışmaya başladım. Bağ-Kur'lu olduğum için yapılacak SSK ödemelerinin bana hiçbir faydası olmayacağından ve aşağıdaki kaygılarla asgari ücretten çalışıyor görünüyor ve SSK primlerini de ödüyoruz.

1- SSK'lı olmadan şirkette çalışıyor olmamı nasıl tevsik edebilirim?

a) Çünkü bana ödenen maaş ve diğer ödemeleri giderleştirebilmek açısından bu önemli.

2- İmza yetkili görev üstlendiğimden şirketle bağımın ille de SSK yoluyla olması gerekir mi?

Yardım ve önerileriniz için şimdiden teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim. Kemal ŞİŞMAN/İstanbul

Sayın Şişman, SSK ve Bağ-Kur arasında yapılan protokolde şirket ortağı olup aynı zamanda da bir hizmet akdine dayanarak bir veya birkaç işverenin yanında çalışan veya bir hizmet akdine istinaden bir işverenin emrinde çalışırken çalıştığı şirkete veya başka bir şirkete ortak olan kimselerin tabi olacakları sosyal güvenlik kuruluşunun hangisi olacağı, çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı eşgüdümünde Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğü ile Bağ-Kur Genel Müdürlüğü arasında yapılan protokol ile belirlenmiştir.

Buna göre, şirket ortağı yada anonim şirketlerde kurucu ortak veya yönetim kurulu üyesi olmaları dolayısıyla, 1479 Sayılı Bağ-Kur Kanunu'na göre Bağ-Kur sigortalısı olanlar sigortalılıkları sürerken bir hizmet akdine dayanarak çalışmaya başladıkları takdirde, Bağ-Kur sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'na tabi tutulmayacaklardır.

Bağ-Kur'a prim öderken aynı dönemde SSK'ya da prim ödemenize gerek yok. Size ödenen ücreti, şirkette diğer çalışanlar gibi ücret hesap pusulası ve ücret bordrosu ile alabilirsiniz. Sadece, sigorta sicil kısmına Bağ-Kur numaranızın yazılması ve her ay Bağ-Kur primlerinizin ödendiğine ilişkin dekontun ücret bordrosuna eklenmesi gerekir. Ayrıca size ödenen ücretten SSK primi kesintisi ve işsizlik sigortası primi kesintisi yapılmaz.

Sosyal sigortalarda hizmet birleştirmeleri

3 yıl isteğe bağlı Bağ-Kur primi ödedim (sağlık primi yok). Son olarak ve öncesinde de SSK'lı olarak çalışıyorum. Acaba emekli olurken bu hizmetleri birleştirdiğimde herhangi bir problem yaşar mıyım? Sağlık hizmeti alabilir miyim? Bağ-Kur'a ödediğim günler hizmete sayılır mı? Hakan Mahmutoğlu

Sayın Mahmutoğlu, 2829 sayılı kanuna göre hizmet birleştirilmesi yapılmaktadır. Buna göre, Bağ-Kur'a isteğe bağlı sigorta ile ödediğiniz malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primleri dikkate alınarak aylık bağlanır. Birleştirilmiş hizmet süreleri üzerinden ilgililere son yedi yıllık fiili hizmet süresi içinde fiili hizmet süresi en fazla olan, yani son 2520 fiili çalışma gününden en fazla prim ödenen sosyal güvenlik kurumu tarafından ve bu kurumun mevzuatına göre aylık bağlanmaktadır. SSK'dan emekli olduğunuzda sağlık hizmet alabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Resul Kurt

 

Okunma: 2702

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Geçici iş göremezlik ödeneğinin verilme süresi