Geçmiş Yıllardaki Gün Boşlukları Borçlanılabilir mi?

 

01.08.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK (Sorular-Cevaplar)

Geçmiş Yıllardaki Gün Boşlukları Borçlanılabilir mi?

Resul Kurt - e-mail: resulkurt@hotmail.com - 01 Ağustos 2005 Pazartesi - Haber7

1-1979 yılından bu yana sigortalı olarak çalışmaktayım. 1984-1991 yılları arasında boşluklarım var. Prim ödeme gün sayısını yükseltmek için bunları borçlanabilir miyim?

2-Belediye işçisiyim. 2001 yılına kadar yasa ve sözleşmeden doğan haklarla her yıl yevmiyeye uygulanan kıdem zammını alıyorduk. 2001 yılında sözleşmemiz yüksek hakem kararıyla imzalandı. Yıllık kıdem zamları için sözleşmede ''Her yıl için'' ibaresi bulunmadığı gerekçesi ile kıdem zamları sözleşmeden sözleşmeye yani iki yılda bire çıkarıldı. Bu doğrumudur? Yasa bu konuda ne demektedir?E. Gedikli

Sayın Gedikli, maalesef geçmiş yıllardaki gün boşluklarının tamamlanması mümkün değildir. Borçlanma için bir yasa çıkması gerekmektedir. SSK’nda yurt dışında geçen sürelerle askerlik süresinin borçlanılabilmesi mümkündür.

4857 sayılı İş Kanunu’nun 22. maddesine göre, işçi ve işveren aralarında anlaşarak çalışma koşullarını her zaman değiştirebilir. İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. İşçi değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir. İşçi bu durumda 17 ila 21 inci madde hükümlerine göre dava açabilir. Dolayısıyla sözleşmede yapılan bir değişiklik uyarınca işçilik haklarında kısıntıya gidilmesi mümkündür.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Resul Kurt

 

Okunma: 811

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Geçmiş Yıllardaki Gün Boşlukları Borçlanılabilir mi?