Şubat ayı sigorta gün sayısı

 

24.03.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Şubat ayı sigorta gün sayısı

İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK (Sorular-Cevaplar)

Şubat ayı sigorta gün sayısı

Resul Kurt - e-mail: info@ resulkurt.comwww.resulkurt.com - 24 Mart 2006 Cuma - Dünya


Okurlarımızdan aldığım faks ve maillerde, 28 gün veya 29 gün olan şubat aylarında, SSK'ya bildirilecek gün sayısında sorun yaşandığı belirtilmektedir. Sigortalının şubat ayında eksiksiz çalışması halinde, prim ödeme gün sayısının 30 gün olarak hesaplanması gerekmektedir. Önceki aydan devreden sigortalının şubat ayında eksik çalışması olması halinde ise eksik gün sayısı 30 günden çıkartılarak sigorta günü bulunacaktır. Örneğin önceki ayda da çalışması olan ve şubat ayında 5 gün istirahat alan sigortalının gün sayısı 30-5= 25 olarak dikkate alınacaktır.

Konuyla ilgili olarak Sosyal Sigortalar Kurumu'nun 03.01.1980 tarih ve 2602 sayılı genelgesinde, sigortalının kazancının, sigorta primine esas kazancın alt sınırın altında olması halinde; kazanç ile alt sınır arasındaki farka ait sigorta primlerinin tümünün işverence karşılanması gerektiği belirtilmiştir.

Ancak, önceki aydan devir olmayan ve şubat ayında çalışmaya başlayan sigortalıların gün sayısının hesaplanmasında farklılık bulunmaktadır. Buna göre; ay içinde çalışmaya başlayan sigortalının çalıştığı gün sayısı kadar SSK'ya bildirimi söz konusu olacaktır. Örneğin, 10 Şubat'ta çalışmaya başlayan sigortalının gün sayısı (28 gün çeken aylarda) fiilen çalışılan gün sayısı olan 19 gün olarak bulunacaktır. Yani, şubat ayı içinde işe girilmiş olması halinde (tam ay çalışılmamış olması halinde) çalışılan gün sayısı kadar sigortalı olunacaktır. Eğer, 1 Şubat'ta işe başlamış ise 28-29 gün değil, tam çalışılmış olması nedeniyle 30 gün olarak sigortalı olması gerekmektedir. 28 şubatta işten çıkılması halinde ise, yine tam ay çalışma olduğundan 30 gün sigortalı olunması gerekmektedir.

Yine kısmi süreli (part-time) sözleşme yapılması halinde ise, sözleşmede belirtilen gün sayısı dikkate alınacaktır. Örneğin ayda 15 gün üzerinden kısmi süreli iş sözleşmesi bulunan işçi için 15 gün sigortalılık söz konusu olacaktır.

İş ve sosyal güvenlik hukukunda yeni yayınlar

Son dönemlerde iş ve sosyal güvenlik alanında Yaklaşım Yayıncılık tarafından çok sayıda eser yayımlandı. Bugün sizlere tanıtacağım ilk kitap, sosyal güvenlik ve iş hukuku konularında birçok kitabı, makalesi ve çalışması bulunan ve konuya ilgi duyanların yakından tanıdığı, değerli akademisyen, hocam, Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Müjdat Şakar tarafından hazırlanan ve Yaklaşım Yayınları tarafından yayımlanan "Gerekçeli ve İçtihatlı İş Kanunu Yorumu" isimli kitap. 4857 sayılı İş Kanunu'na göre, iş sözleşmesi türleri ve feshi; özürlü, eski hükümlü ve terör mağduru istihdamı; ücret ve ücret kesme cezası; işin düzenlenmesi, iş sağlığı ve güvenliği, çalışma hayatının denetim ve teftişi, idari para cezaları ve itiraz gibi konularla Yargıtay içtihatları ve 4857 sayılı İş Kanunu uyarınca çıkarılan yönetmeliklerin de ayrıntılı olarak ele alındığı bu kitabı özellikle hukukçulara, işletmelerin insan kaynakları/personel bölümlerinde çalışanlara, avukatlara, mali müşavirlere, yeminli mali müşavirlere, sendikacılara ve konuya ilgi duyanlara tavsiye ediyorum.

Sizlere tanıtacağım ikinci kitap, iş müfettişi meslektaşlarım Dr. Muzaffer Koç ve Mürsel Çukur tarafından kaleme alınmış olan "4857 Sayılı İş Kanunu'na Göre Düzenlenecek Belgeler" isimli kitap. 4857 sayılı İş Kanunu uyarınca işyerlerinde düzenlenmesi gereken, iş sözleşmesi, işçi özlük dosyası, çalışma belgesi, dilekçe ve yazışma örnekleri, ücret hesap pusulası ve ücret bordrosu, yıllık ücretli izin kaydı ve izin çizelgesi, iş kazası bildirimine ilişkin dilekçe ve form, kıdem tazminatı bordrosu ve diğer birçok belgeleri bulabileceğiniz "4857 Sayılı İş Kanunu'na Göre Düzenlenecek Belgeler" isimli kitap, özellikle bütün işletmelerde işverenlerin, mali müşavirlerin, muhasebe müdürleri ve personel müdürlerinin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde hazırlanmış olup Yaklaşım Yayınları'ndan yayımlanmıştır.

Yine değerli meslektaşım iş müfettişi Arif Temir tarafından kaleme alınan "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Hukuk Sözlüğü" isimli özgün kitap ise, çalışma hayatına ilişkin temel kavramları açıklamakta olup Yaklaşım Yayımları'ndan yayımlanmıştır.

Bugün tanıtacağım son kitap ise, Sigorta Müfettişleri Derneği eski Genel Başkanı olan kıymetli dostum Sigorta Müfettişi Ercüment Öztürk ve Mahmut Çolak tarafından kaleme alınan "Yurt Dışındaki Türk Vatandaşlarının Emeklilik Yolları ve Sosyal Güvenliği" isimli kitap Yaklaşım Yayınları'ndan yayımlanmıştır. Kitapta, ikili sosyal güvenlik sözleşmeleri imzalanan ve imzalanmayan ülkelerle çalışan vatandaşlarımızın sigortalılık hakları, Türkiye'de sağlanan sosyal sigorta yardımları, yurtdışı hizmet borçlanma usul ve esasları, ilgili mevzuat (kanun, yönetmelik, tüzük ve genelgeler) ile örnek sözleşme ve dilekçelere yer verilmiştir.

Yukarıda sizlere duyurduğum "Gerekçeli ve İçtihatlı İş Kanunu Yorumu", "4857 Sayılı İş Kanunu'na Göre Düzenlenecek Belgeler", "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Hukuk Sözlüğü" ve "Yurt Dışındaki Türk Vatandaşlarının Emeklilik Yolları ve Sosyal Güvenliği" isimli kitapları Yaklaşım Yayıncılık'ın Bülten Sokak No:54 Kavaklıdere Ankara adresinden, Yaklaşım Yayıncılık bölge bayilerinden, Yaklaşım Yayıncılık kitaplarını satan yayınevlerinden alabileceğiniz gibi (0312) 468 76 46 numaralı telefondan bilgi alabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Resul Kurt

 

Okunma: 3826

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Şubat ayı sigorta gün sayısı