İşyerlerinde toplu izin kullanılması

 

14.10.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK (Sorular-Cevaplar)

İşyerlerinde toplu izin kullanılması

Resul Kurt - e-mail: resulkurt@hotmail.com - 14 Ekim 2005 Cuma - Dünya

4857 sayılı İş Kanunu kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilerden işyerine girdiği günden başlayarak, deneme süresi de içinde olmak üzere en az bir yıl çalışmış olanlara işyerindeki kıdemlerine göre yıllık ücretli izin verilmektedir. İşçinin izin süresi, iznini hak ettiği tarihteki hizmet süresine ve 4857 sayılı kanunun 55'inci maddesine göre belirlenir. İşyerinde işe başladığı günden itibaren deneme süresi de içinde olmak üzere en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir. Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez.

İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;

a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden,

b) Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden,

c) Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı günden,

az olamaz. Ancak, onsekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz.

İşveren veya işveren vekili işçilere sırayla yıllık izin kullandırabileceği gibi, nisan ayı başı ile ekim ayı sonu arasındaki süre içinde, işçilerin tümünü veya bir kısmını kapsayan toplu izin uygulayabilir.

İşveren veya işveren vekili toplu izin uygulamasına gittiğinde, izin kurulu izin çizelgelerini, toplu izne çıkacak işçiler aynı zamanda izne başlayacak ve izin sürelerine ve yol izni isteklerine göre her işçinin izin süresinin bitimini gösterecek biçimde düzenleyerek ilan etmek zorundadır.

Toplu izin dönemleri, bu dönemlerde henüz yıllık ücretli izin hakkını kazanmayan işçileri de kapsayacak şekilde belirlenebilmektedir. Şu kadar ki, ertesi yıl veya yıllarda bu toplu izin yönteminin uygulanmaması halinde, bu durumda olanların gelecek yıllık ücretli izne hak kazanacakları tarih, genel esaslara göre belirlenecektir.

Toplu izin uygulanması halinde işveren veya işveren vekili, işyerinin korunması, işyerindeki araç, gereç, donatım veya makinelerin bakımı, hazırlanması, temizlenmesi veya güvenliğinin sağlanması gibi zorunlu durumlar için yeter sayıda işçiyi toplu izin dışında tutabilir. Bu durumda olanların yıllık izinleri toplu izin döneminden önce veya sonra diledikleri tarihte verilir.

Limited şirket ortakları SSK'lı olabilir mi?

Şirketimiz limited şirket olup, ağabeyimin kendi şirketimizde Bağ-Kur sigortalısı olması için şirket ortaklığından çıkması mı gerekiyor? Şirket ortağı iken SSK sigortalısı olamaz mı?

İkinci sorum, sigortalılığımız başladıktan kaç gün sonra SSK sağlık yardımından yararlanabilirim? Muhasebecimiz 120, sigorta müdürlüğü 90 gün diyor. Beni aydınlatır mısınız? Funda Dere

Sayın Dere, limited şirket ortakları Bağ-Kur Kanunu uyarınca Bağ-Kur sigortalısı olmak zorundadır. Şirket ortağı ya da anonim şirketlerde kurucu ortak veya yönetim kurulu üyesi olmaları dolayısıyla, 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu'na göre Bağ-Kur sigortalısı olanlar sigortalılıkları sürerken bir hizmet akdine dayanarak çalışmaya başladıkları takdirde, Bağ-Kur sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'na tabi tutulmayacaklardır. 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu veya 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu'na göre sigortalılığı devam etmekte iken diğer sosyal güvenlik kuruluşu kapsamına giren bir işte çalışmaya başlayanların, önceki sigortalılığının kesintiye uğraması durumunda ise kesinti tarihinden itibaren son çalışmalarının gerektirdiği sosyal güvenlik kuruluşu ile ilgilendirilmeleri sağlanacaktır. Ancak, geçici iş göremezlik dolayısıyla geçen süreler ile hafta sonu ve resmi tatil süreleri sigortalılığın kesintisi olarak değerlendirilmeyecektir. Bu durumda, kardeşinizin SSK sigortalısı olabilmesi için şirket ortaklığından ayrılması gerekmektedir.

Sigortalının, viziteye çıktığı tarihten önceki bir yıl içinde bir veya birden fazla işte en az 90 gün hastalık sigortası primi ödemiş olması gerekmektedir. Sigortalının eş ve çocukları ile ana ve babalarına sağlık yardımı yapılabilmesi için belgenin düzenlendiği tarihten önceki bir yıl içinde en az 120 gün hastalık sigortası primi ödenmiş olması gereklidir.

Okuyucu sorularına kısa cevaplar

Sayın İbrahim Akaya; üniversite öğrencisi olduğunuz tarihten itibaren 25 yaşını dolduruncaya kadar babanızdan dolayı SSK'dan yetim aylığı alırsınız. 20 yaşını doldurduğunuz tarihten üniversite sınavını kazandığınız tarihe kadar olan 2 yılın yetim aylığı verilmez.

Sayın Savaş Gündoğmuş; 3308 sayılı yasa uyarınca, bu yasaya tabi stajyer ve öğrencilerden hiçbir vergi kesilmez.

Sayın İnan Özdemir; kendi isteğiyle istifa eden işçilere kıdem tazminatı ödenmez.

Sayın Abidin Ekinci; 4857 sayılı İş Kanunu'na göre süresi içinde kullandırılmayan yıllık ücretli izinler yanmaz. Ancak asıl olan yıllık izinlerin hak kazanıldıktan itibaren bir yıl içinde kullanılmasıdır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Resul Kurt

 

Okunma: 2258

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

İşyerlerinde toplu izin kullanılması