Yüzyılın İyilik Hareketi

 

21.10.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK (Sorular-Cevaplar)

Yüzyılın İyilik Hareketi

Resul Kurt - e-mail: resulkurt@hotmail.com - 21 Ekim 2005 Cuma - Dünya


Tüm dünyada insanların önemli bir bölümü aşırı yoksulluk içinde yaşamaktadır. Yoksulluk sınırı hesaplamalarının genel kaynağı olan Dünya Bankası'na göre dünya nüfusunun yüzde 20'si günde bir Amerikan Doları, yüzde 46'sı ise günde iki Amerikan Doları'nın altında gelir elde etmekte ve yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır. Kamu yararına çalışan Deniz Feneri Derneği de 02.07.1998 tarihinde yoksulluğa dikkat çekmek ve yardımseverliği teşvik etmek üzere bir avuç yardımsever tarafından kuruldu. Deniz Feneri'ni bir televizyon kanalında yayınlanan ve izleyicileri ağlatan yoksulluk hikayelerinin yer aldığı bir programdan tanıyoruz.

Geçen 7 yıllık sürede, Deniz Feneri Derneği kuruluş amaçları doğrultusunda yardıma muhtaç vatandaşlarımıza katkıda bulunmak amacıyla gıda, giyim, nakit yardımı, eğitim, sağlık (muayene, tedavi, tahlil, tetkik, ultrason, MR, ameliyat, protez, işitme cihazı, sünnet...vs), ev eşyası, yakacak, meslek edindirme ve beceri kazandırma kursları, barınma ve temizlik malzemesi alanlarında yardımlar yapılmakta, fakir ve başarılı öğrencilere burs-yardım vs. verilerek öğrenimlerini sürdürmeleri sağlanmaktadır.

Tunceli'den İzmir'e, İstanbul'dan Adıyaman'a, Edirne'den Kars'a, dil, din, ırk ayrımı yapmaksızın Türkiye'nin dört bir yanına olduğu kadar, Etiyopya'dan Endonezya'ya kadar dünyadaki diğer felaketzede ve yoksullara da yardım götüren Deniz Feneri Derneği, kurulduğu günden beri yaklaşık bir çok aileye gıda, giyim, para, sağlık hizmeti vb. yardımları yapmış, yüzbinlerce öğrenciye de burs ve giyim, gıda, eğitim gereci vb. yardımları sağlamıştır.

"Yüzyılın İyilik Hareketi" sloganıyla çalışmalarına hız Deniz Feneri Derneği, en son Pakistan depremzedelerine yüzlerce tünel tipi kışlık çadır, tıbbi malzeme, afet sağlık seti, uyku tulumu, çocuk bezi, hijyenik ped, jeneratör, kaynak makinesi, giyim malzemesi ve battaniyeden oluşan yardım malzemesi gönderdi. Deniz Feneri Derneği'nin faaliyetleri ile ilgili olarak www.denizfeneri.org.tr web adresinden, +90-212-4146060 numaralı telefondan ayrıntılı bilgi alınabilir.

İhale konusu işlerin devamlı işyeri işçileri ile yapılması

Firmamızın faaliyet alanı (8331) olup mimarlık hizmetleri işleri yapılmaktadır. Büyükşehir belediyesinde proje hizmetleri alanında ihaleler aldık. Bağlı olduğumuz sigorta müdürlüğünde sürekli dosyamız bulunmaktadır. Bu işlerle ilgili bir asgari işçilik hesaplaması söz konusu olabilir mi? Erkan Aktürk

Sayın Aktürk, ihale yolu ile bir işin yapımını yüklenen müteahhidin 506 sayılı kanuna göre işveren sayılabilmesi için, ihale suretiyle aldığı işin yapımı dolayısıyla işçi çalıştırması ve bu işçilerin ihale konusu işte çalıştırılmak üzere işe alınmış olması gerekmektedir. Taahhüt edilen işin ayrıca işçi alınmaksızın müteahhidin esasen mevcut olan devamlı işyeri işçileriyle yapılmış olması halinde, ihale konusu işten dolayı işverenlik sıfatı söz konusu olmayacağından, taahhüt edilen işin ayrı bir işyeri olarak tesciline gerek bulunmamaktadır. Bu durumda da devamlı işyeri dosyası işçileri ile yapılabilecek nitelikte ise (yani işçilerin sayısı-niteliği bu işi yapmaya yeterli ise) asgari işçilik hesaplaması yapılmayacaktır.

İş Hukuku İşveren Rehberi

İş hukuku uygulamaları, iş güvencesi, ihbar-kıdem tazminatı gibi konuları içeren yeni bir kitabı siz değerli okurlarımıza tanıtmak istiyorum. "İş Hukuku İşveren Rehberi" isimli kitap sevgili meslektaşım, SSK Başkanlığı Sigorta Müfettişi Bekir Geçer tarafından hazırlanmış ve Yaklaşım Yayınları tarafından da yayınlanmış olup, söz konusu kitabı Yaklaşım Yayıncılık San. ve Tic. AŞ, Bülten Sok. No:54 06700 Kavaklıdere/Ankara adresinden veya Yaklaşım Yayıncılık bölge bayilerinden bizzat alabileceğiniz gibi 0-312-468 76 46 numaralı telefondan da ayrıntılı olarak bilgi alabilirsiniz.

Bağ-Kur yetim aylığının kesilmesi

Sayın Resul Kurt, bir ay sonra SSK'dan emekli olacağım. 2000 yılından beri ölen babamdan aldığım Bağ-Kur maaşım kesilir mi? Hiçbir yerden net bir cevap alamadım. Halime Avar

Sayın Avar, 1479 sayılı kanunun 4956 sayılı kanunla değiştirilen 45. maddesine göre; Bağ-Kur Kanunu ile diğer sosyal güvenlik kanunları kapsamında çalışmayan, bu kanunlar kapsamındaki çalışmalarından dolayı gelir veya aylık almayan kız çocuklarının her birine yüzde 25'i oranında aylık bağlanmaktadır. Size SSK tarafından aylık bağlandıktan sonra yukarıda belirttiğim maddeden dolayı babanızdan dolayı aldığınız Bağ-Kur ölüm aylığı kesilecektir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Resul Kurt

 

Okunma: 803

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Yüzyılın İyilik Hareketi