Kurumların Yurtdışı İştirak Kazançları İstisnası

 

17.10.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Kurumların Yurtdışı İştirak Kazançları İstisnası

Cevdet Akçakoca - YMM - 17 Ekim 2006 Salı - Bursa

Türkiye, çok ilginç bir ülke. Bir yandan yabancı sermaye gelsin istiyoruz. Bir yandan da milletin gözbebeği firmalarımızı, bankalarımızı yabancılara satıyoruz. Son zamanlarda çok şükür 8-10 milyar dolarlık yabancı sermaye geldi. Geldi de: bir de bu durumun aksi var. Türkiye’den yurtdışına yapılan yatırımlar, iştirakler! Türklerin yurtdışı yatırım ve iştirakleri bu 8-10 milyar dolarların çok çok üzerinde. İnsan düşündüğünde aklına gelenler; perhiz ve lahana turşusu kelimeleri ile Yeni cami önünde para toplayıp Beyazıtta dağıtmak oluyor. Neyse canım, gelelim yurtdışı iştirak kazançlarının yeni 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunundaki durumuna: Tabii ki kısaca!

5520 sayılı KV. Kanununun 5/b maddesine göre kurumun istisnadan yararlanabilmesi için:

a) Yurtdışında iştirak edilen firma Anonim veya Limited şirket olacak,

b) Yurtdışı iştirakinin ödenmiş sermayesinin en az % 10’una sahip olunacak,

c) Kazancın elde edildiği tarih itibariyle iştirak payı kesintisiz olarak en az (1) yıl süreyle kurumun elinde olacak,

d) Sermaye artırımlarında rüçhan hakkı kullanılmış veya iç kaynaklardan sermaye artırımında (1) yıllık süre için eski hisselerin alınış tarihi esas olacak,

e) Yurtdışında iştirak edilen kurumun; ülkesinin vergi kanunlarına göre, kar payı dağıtımına esas kazançlar üzerinden en az %15 vergi ödenmiş olmalıdır.

f) Eğer iştirak edilen Yurtdışındaki firmanın esas faaliyet konusu finansal kiralama, finansman temini, sigortacılık, menkul kıymet yatırımı ise en az Türkiyedeki kadar vergi yükü taşımalıdır.

g) İştirak kazancı, elde edildiği hesap dönemine ilişkin Kurumlar Vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar Türkiyeye transfer edilmelidir.

Bu şartlar yerine gelmişse elde edilen kazanç Türkiye’de vergiden muaf olacaktır. Aksi takdirde Türkiye’de vergiye tabi olacak, kurumun beyannamesinde istisnalar arasında gösterilmeyecektir. Bu takdirde ise KV. Kanununun 33. maddesine göre yurtdışında ödenen vergiler, hesaplanan Kurumlar Vergisinden mahsup edilecektir.

Yurtdışında ödenen vergilerin mahsup edilebilmesi için ise;

a) Yabancı ülkelerde vergi ödendiği, yetkili makamlardan alınarak o ülkedeki Türk elçilik veya konsoloslukları tarafından tasdik olunacak belgelerle tevsik olunmalıdır.

b) Yurtdışı iştirak kazançları istisnasında veya indirilecek vergilerde yurtdışı iştirakin bilanço, gelir tablosu, vergi beyannamesi ve ödeme makbuzlarının Türk konsolosluklarınca süresinde tasdik edilerek Türkiyedeki vergi dairelerine Kurumlar Vergisi beyanname verme süresi içinde ibraz edilmesi özel önem taşımaktadır.

Yurtdışı iştiraki olan firmaların artık biraz daha fazla vergisel açıdan iştiraklerini ve iştirak ilişkilerini önemsemesi gerekmektedir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Cevdet Akçakoca

 

Okunma: 1047

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Kurumların Yurtdışı İştirak Kazançları İstisnası