Bulgaristan' Dan Zorunlu Göçenlerin Borçlanması - Emekliliği

 

06.08.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Bulgaristan' Dan Zorunlu Göçenlerin Borçlanması - Emekliliği

Cevdet Akçakoca - YMM - 06 Ağustos 2008 Çarşamba - Bursa

Bursa, bir sanayi şehri, bir göçmen şehri.

Bu sanayi ve göçmen şehrinde yurtiçinden (Erzurum, Artvin, Diyarbakır, Bitlis, Ardahan, Trabzon vs.) yurt dışından (Bosna, Makedonya, Bulgaristan, Yunanistan vs.) gelmiş ve yerleşmiş vatandaşlarımız vardır.

Yurtdışından göçen yurttaşlarımız arasında Bulgaristan göçmenleri her bakımdan ayrı bir yer tutmaktadırlar. Ben de bir Bulgaristan göçmeniyim. Taa dedelerimizden, meşhur 93 harbi, Balkan harbi, 1936 olayları, 1950-1968-1989 olayları ayrı ayrı üzerinde yazılıp çizilecek , konuşulacak olaylar ve göçlerdir.

Son zorunlu göç 1989 yılında olmuş ve yüz binlerce Bulgaristan' da yaşayan Türk, Türkiye' ye zorunlu olarak gelmiş ve bunların en büyük kısmı da Bursa’ya yerleşmiştir. Bulgaristan' da kalan haklarını sürekli olarak kurcalayan ve takip eden bu vatandaşlarımız sonunda bu haklarına sahip olma imkanı bulmuşlardır.

Son olarak 8.Mayıs.2008 tarihinde 26870 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ve Sosyal Sigortalar Kanununda değişiklik yapan 5754 sayılı kanunun 79 uncu maddesi ile EMEKLİLİK VE BORÇLANMA HAKLARINA kavuşmuşlardır. Bulgaristan' daki hakları sayılmıştır.

Ülkemizde Sosyal sigortalar ve iş kanunu konusunda Uzman olan, güzel ve yararlı yorumlarda bulunan Sayın Resul Kurt ve Ali Tezel, Bulgaristan' dan zorunlu göçe tabi tutulanların borçlanmasını, emekliliğini ve emekli olduktan sonra yeniden çalışamayacakları konusunu işlemişlerdir. Bu çalışkan ve uyanık vatandaşlarımız da kendilerini ilgilendiren bilhassa emeklilik ve emeklilikten sonra çalışamayacakları konusunda bizim gibi danışmanların kapısını çalmaktadırlar.

Bir defa da biz yazalım ve söyleyelim dedik.

Bulgaristan dan zorunlu göçle gelen ve Bulgaristan'daki hizmetlerini yurtdışı borçlanması yaparak emekli olan vatandaşlarımız Sosyal Güvenlik Destek Primi ödeyerek tekrar çalışamayacak. Çalıştıkları takdirde emekli maaşları kesilecektir.

Yukarıda bahsettiğimiz 5754 sayılı kanun, 3201 sayılı yurtdışında geçen sürelerin borçlanılmasına ilişkin kanuna geçici 6 no.lu bir madde eklemiştir.

Bu madde şöyledir.

"B) Kanun hükümlerinden yararlanmak suretiyle aylık bağlananlardan tekrar yurt dışında yabancı ülke mevzuatına tabi çalışanlar, ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği alanlar ile Türkiye'de sigortalı çalışmaya başlayanların aylıkları, tekrar çalışmaya başladıkları veya ikamete dayalı bir ödenek almaya başladıkları tarihten itibaren kesilir. 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun sosyal güvenlik destek primi hakkındaki hükümleri, bu Kanun hükümlerinden yararlanmak suretiyle aylık bağlananlar için uygulanmaz.

Yurt içinde veya yurt dışında çalışması sona erenlerin veya ikamete dayalı bir ödenek alanlardan ödenekleri sona erenlerin, aylıklarının tekrar ödenmesi için yazılı talepte bulunmaları halinde, talep tarihini izleyen ay başından itibaren aylıkları tekrar ödenmeye başlanır."

Kanunun bu maddesi özellikle yabancı ülkelerdeki (Bulgaristan'daki) hizmetler için borçlanarak emekli olanları kapsamaktadır. Tamamen özel bir hüküm ve maddedir. Diğer sigortalıları ilgilendirmemektedir.

Bulgaristan dan zorunlu göçle gelen vatandaşlarımız, hakikaten çalışkan ve yerinde duramayan insanlardır. Bu sebeple bu vatandaşlarımız yasanın yukarıda belirtilen hükmü gereğince çalışamayacaklar ve rahatsız olacaklardır. Evlerinde de oturamayacakları için şimdiden bir çıkış aramaya başlamışlardır.

Şehrimizdeki sanayi kuruluşlarının bir çok işçisi Bulgaristan göçmenidir. Değerli işçi ve mesleğinde usta insanlardır.

Yurtdışı borçlanmasından faydalanarak emekli olanlar gerek kendileri ve gerekse halen çalışmakta olan sanayi firmaları yasanın bu şekildeki hükmünden rahatsız olacaklardır.

Ancak, her zaman yazdığımız, söylediğimiz gibi yasa yasadır, tatbik edilecektir.

Herkes ayağını buna göre denk alacaktır.

Yazımızın ana fikrini tekrar söyleyelim.

Bulgaristan dan zorunlu göçle gelen ve Bulgaristan'daki hizmetlerini yurtdışı borçlanması yaparak emekli olan vatandaşlarımız Sosyal Güvenlik Destek Primi ödeyerek tekrar çalışamayacak. Çalıştıkları takdirde emekli maaşları kesilecektir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Cevdet Akçakoca

 

Okunma: 3544

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Bulgaristan' Dan Zorunlu Göçenlerin Borçlanması - Emekliliği