Hadi Bakalım Bizde Fikir Üretelim.....

 

08.08.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Hadi Bakalım Bizde Fikir Üretelim.....

Cevdet Akçakoca - Yeminli Mali Müşavir -  08 Ağustos 2008 Cuma - Bursa

Ekohaber’in 5-11 Ağustos sayısındaki yazımın başlığı (bugün hava çok iyi, tekstil kötü…) idi.

O yazımda, anayasa mahkemesinin son kararından sonra yüzlerde gülücüklerin belirdiğini, borsanın yukarıya , döviz ve faizlerin aşağıya gittiğini belirterek, bilhassa tekstilcilerin -dövizin aşağıya gitmesi ile – hiç de memnun olmadıklarını belirtmiştim.

İthalatçıların ise keyfinden yanlarına varılamıyor demiştim.

Yazımın sonucunda,

1. Kesinlikle ithalatı pahalı hale getirecek ve caydıracak tedbirler

2. İhracat gelirini verimli hale getirecek tedbirler gerektiğini belirtmiştim.

Çözümleri öne sürmedim, ama bu tedbirler alınmazsa önce tekstil yatırımları bugüne kadar olduğu gibi yurtdışına kayacak, gör göre göre elimizden çıkacak, daha sonra da diğer yatırımlar yurtdışına gidecektir. Demiştim.

Hükümet yetkililerinin bu konuda tedbir alması gerekiyor ama atı alan üsküdarı geçmek üzere.

Öyle ise , biz de ne yapalım?

Gelin, el ele verelim, biz de ithalatın pahalılandırılması, ihracatın gelirinin artması için ne gibi tedbirler alabiliriz düşünelim.

Hükümet de veya icra yetkisinde olanlar bir veya birkaç kişi, oysa biz kocaman bir halkız. İhracatı da ithalatı da yapan, bizleriz. Neyin nasıl olduğunu biz daha iyi biliyor ve yapıyoruz.

Alınması gereken tedbirleri de sanayicisi, tüccarı, ithalatçısı, ihracatçısı, muhasebecisi, gümrükçüsü ve memuru ile biz daha iyi bilebilir, bir takım fikirler ileri sürebiliriz.

Malum, atalar sözüdür. BİR ELİN NESİ VAR İKİ ELİN SESİ VAR.

Bu yazımı kısa keseceğim.

Buyurun sayın okurlar, bu konudaki tedbirleri gerek Ekohaber’ e ve gerekse

Benim mail adreslerime bu konudaki düşünce ve tedbir önerilerinizi bildirin ve hep beraber bir çalışma yapalım.

İhracatçıyı desteklemek ve ithalatı durdurmak için ne gibi tedbirler alalım?

Ülkemizin, sanayicimizin, ihracatçımızın dolayısıyla çalışanlarımızın yararını düşünelim ve elbirliği ile tedbirler bulalım, beyin fırtınası yapalım.

Düşündüğünüz tedbirleri ya Ekohaber gazetesine veya benim aşağıdaki e-posta adresime bildirmenizi rica edeceğim.

Hadi bakalım, biz de elimizi taşın altına sokalım.

ekohaber@ekohaber.com.tr

akcakoca@superonline.com

TRANSFER FİYATLANDIRMASI FORMU 14 08 2008 TARİHİNE KADAR VERİLECEK.

Konusu, muhasebe olan okurlarım muhakkak bileceklerdir, iş adamları ise hatırlayacaklardır.

Yasalarımızın, dünya standartlarına uygun hale getirilmesi çalışması yapılırken başımıza bir de transfer fiyatlandırması olayı çıkmıştı. Benim iddiama göre milletlerin zenginliğinin başka milletlere vergisiz transferini önlemek üzere ve çok ortaklı şirketlerde küçük ortakların haklarını korumak üzere yapılan bir düzenleme olan transfer fiyatlandırması, bizde acaba nasıl yeni bir vergi alırım düzenlemesi haline gelmişti. Neyse ki son çıkan tebliğlerle , transfer fiyatlandırması incelemesinde önce hazine zararı olup olmadığı konusu özellikle ele alınarak inceleme yapılacağı konusunda düzenleme yapılarak, transfer fiyatlandırmasının esası biraz daha göz önüne alınmış oldu.

Tabloların doldurulması biraz daha basitleştirildi. Ancak bu konu gelecek seneye bir çok firmanın başını daha fazla ağrıtacak bir düzenlemedir.

2008 yılı Kurumlar Vergisi beyannamesinin verilmesi sırasında beyanname eki olarak verilmesi gereken TRANSFER FİYATLANDIRMASI FORMU açıklama ve düzenlemelerdeki gecikmelerden dolayı 2008 yılı ikinci geçici vergi beyannamesi ile birlikte verilmek üzere ertelenmişti.

Şimdi transfer fiyatlandırması formlarının verilme zamanı gelmiştir. 2007 yılı TRANSFER FİYATLANDIRMASI FORMLARININ 14.Ağustos.2008 tarihine kadar olan sürede 2008 yılı ikinci geçici vergi beyannamesi ile birlikte verilmesi gerektiğini önemle belirtmek isterim.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Cevdet Akçakoca

 

Okunma: 631

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Hadi Bakalım Bizde Fikir Üretelim.....