Vakıflar Yasası Uygulamasında Uygulamasında Sıkı Denetim

 

13.12.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Vakıflar Yasası Uygulamasında Uygulamasında Sıkı Denetim


Cevdet Akçakoca - Yeminli Mali Müşavir   13 Aralık 2008 - Cumartesi - Bursa

 

5737 sayılı Vakıflar Kanunu 27.02.2008 tarih ve 26800 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak kamu oyunda kopan veya koparılan büyük gürültülerle yürürlüğe girdi.

Burada çeşitli yazar çizer ve sivil toplum örgütleri tarafından ileri sürülen mahzurları, AB uyum yasaları çerçevesinde bu vakıfların idaresinin elimizden gideceği gibi iddialar ve cevaplarını ele almıyoruz.

Özellikle, toplumda doğan tepkiler, muhakkak ki Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkililerinin de daha dikkatli davranmasını sağlamıştır.

Nitekim bu çerçevede en son çıkan 2008/10 sayılı genelgede de Vakıflar Yasası uygulanması ile ilgili kesin açıklamalar içermektedir.

Söz konusu genelgeyi aynen aşağıya alıyoruz.

T.C.
BAŞBAKANLIK
Vakıflar Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.VGM.0.12.00-010.06/3501/10489 28/07/2008

Konu: Vakıflar Kanunu

GENELGE - 2008/10


Bilindiği üzere Vakıflar Kanunu 27.02.2008 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Kanunların yürürlüğe girdiği tarihten itibaren uygulanması zorunludur. Kanunda yönetmelikle düzenlenmesi öngörülen konularla ilgili olarak önceki mevzuatın 5737 sayılı Kanuna aykırı olmayan hükümleri uygulanmaya devam olunacaktır. Hiçbir konuda mevzuat boşluğu bulunmamaktadır.

Kanunun hiçbir tereddüde yer vermeyecek açıklıkta düzenlenen hükümlerinin dahi uygulanmasında tereddüde düşüldüğü, uygulama ile ilgili yönetmelik düzenlemesinin beklendiği belirtilerek hizmetlerin yapılmadığı ya da Kanunla idaremizin iznine tabi olmayan, görüş dahi bildirilmemesi gereken bazı hususlarda, Kanuna aykırı biçimde izin, yetki veya görüş bildirildiği görülmektedir.

Bu çerçevede, aşağıdaki hususlara titizlikle uyulması gerekmektedir.

▫ Kanunun 12. maddesinde yer alan açık hüküm gereğince, vakıfların malları üzerindeki her türlü tasarruf yetkisi ve sorumluluk (alım-satım, imar uygulamaları, onarım, kiralama, kat karşılığı inşaat, yap-işlet-devret, üst hakkı vb.) vakıf yöneticilerinin olup, idaremizce vakıflara görüş bildirilmeyecektir.

▫ Kuruluş malvarlığının satışı için Mahkemeye vakıf yöneticileri tarafından başvurulacak, Mahkeme tarafından görüş sorulduğunda Genel Müdürlük görüşü Vakıf Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından bildirilecektir.

▫ Vakıflara tapu sicilinde yapılması gereken işlemler ile ilgili verilecek belgenin Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 29.05.2008 tarih ve 2008/9 sayılı Genelgesine uygun düzenlenerek verilmesi gerekmektedir. Bu belgede istenen bilgiler dışında hiçbir belge ve görüş verilmeyecektir.

▫ Mülhak vakıflara ait taşınmazların satış işlemleri ile ilgili olarak kanunun 42. maddesi gereğince öncelikle Vakıflar Meclisinden karar alınması gerekmektedir. Satılacak taşınmazın kuruluş malvarlığı olup olmadığı hususu vakıf yöneticisi tarafından belirleneceğinden, bu hususla ilgili ve satışın ne şekilde yapılacağına ilişkin görüş bildirilmeyecektir.

▫ Vakıf Kanununun 5,12, 25, 26’ncı maddeleri gereğince verilecek bildirim ve beyannamelerin birer örneği aynı gün Vakıf Hizmetleri Daire Başkanlığına gönderilecek, Bölge Müdürlüğünde elektronik ortamda izlenmesi ve istatistiksel verilerin oluşturulması sağlanacaktır.

▫ 5737 sayılı Vakıflar Kanununun 25. maddesi genel bir düzenleme olup, vakıfların kamu kurum ve kuruluşları ile ilişkilerini düzenleyen 5072 sayılı Kanuna aykırı uygulamalara izin vermemektedir.

▫ Kanunun 25. maddesi gereğince yurtdışından ayni ve nakdi yardım veya bağış alacak vakıflara izin belgesi verilmeyecek, yalnızca bildirim yazılarının alındığına ilişkin yazı verilecektir.

▫ Mülhak vakıfların kesin hesap cetvelleri onaylanmak üzere Strateji Geliştirme Daire Başkanlığına gönderilecektir.

▫ Tahsis amacına uygunluğunu kaybetmiş, kısmen veya tamamen hayrat olarak kullanılması mümkün olmayan taşınmazların gayece aynı veya en yakın başka bir hayrata dönüştürülmesi, akara devredilmesi veya paraya çevrilmesi için Bölge Müdürlükleri,vakıf idare organının talebini, Bölge Müdürlüğünün ilgili birimince hazırlanacak, taşınmazın hali hazır durumu, mevkii imar durumu, son halinin resimlerini vb. özelliklerini gösterir tespit tutanağını ve Bölge Müdürlüğünün görüşünü içeren dosyayı Genel Müdürlüğe intikal ettirecektir.

▫ Mülhak vakıflara ait akar ve hayrat taşınmazların tahsis, satış ve trampasına yönelik tasarruflarla, kamulaştırmalarda Bölge Müdürlükleri, vakıf yöneticisinin talebini, Bölge Komisyon Kararını, Bölge Müdürlüğünün görüşünü ve bağımsız ekspertiz kuruluşlarınca düzenlenecek;

a) İmar durumu herhangi bir takyidatın olup olmadığı,

b) Mevkii, hali hazır durumu ile taşınmazın harici ve dahili fotoğrafları,

c) Değer tespiti ve işlemin vakfa yarar sağlayıp sağlamayacağı, vb. hususları kapsayan ekspertiz raporunu Genel Müdürlüğe intikal ettirecektir.

Vakıflara Üyelik Genelgesi

Daha önceki bir yazımızda Anayasa Mahkemesinin 28.06.2008 tarih ve 26920 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan kararı ile Medeni Kanunun “Vakıflarda üyelik olmaz” hükmünün iptal edildiğini ve vakıflara üyelik yolunun açıldığını yazmıştık.

Bize göre, Anayasa Mahkemesinin bu kararı doğru bir karardır. 20 sene önce, şimdi bir kısmı vefat etmiş 43 arkadaşımızla birlikte mezun olduğumuz Bursa Ticaret Lisesine hizmet için BUTİVAK adında bir vakıf kurmuştuk. Ama acemilik mi diyelim, o günkü mevzuat veya bizi yönlendirenlerin etkisiyle mi? Şimdi bilemiyorum. Üyelik konusuna pek önem vermemiştik.

Okulumuza bilgisayar sınıfları, çok amaçlı salonlar, Atatürk köşesi, spor sahası, talebelere burslar gibi milyarlarca liralık yardımlar yapabildik. Fakat zamanla baktık ki sayımız azalmış. Toplantılarımıza her yıl geçtikçe gelen katılan sayısı azalmaya başladı. İşte o zaman, üye kaydı meselesinin önemini anladık. Son üye de vefat edince vakfımız bütün mal varlığı ile devletin olacak. Ne dereceye kadar verimli olacak? Kestirmek mümkün değil. Bu sebeple, biz Anayasa Mahkemesinin bu kararına sevindik. İnşallah vakfımıza üye kaydedeceğiz.

Tabii, Anayasa Mahkemesinin bu kararından sonra TBMM, yeni bir düzenleme yapması gerekiyor. Bu düzenleme yapılıncaya kadar da Vakıflar Genel Müdürlüğü meydanı boş bırakmayarak 2008/14 sayılı genelge ile bir düzenleme yapmıştır.

Bu genelgeye göre

Vakıf genelinde üyelikle ilgili hüküm bulunan vakıflar üye alımı yapabilecektir.

Yine aynı genelgeye göre, genelgede bahsedilen suçlardan mahkûm olanların yöneticiliklerine son verilecektir.

Söz konusu genelge aynen aşağıya alınmıştır. Bu genelgeye göre üyelik konusunda yapılacak düzenlemeler bir takım problemleri çözecektir.


Bilgilerini ve gereğini önemle rica ederim.


T.C
BAŞBAKANLIK
Vakıflar Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.VGM.0.12.00.319.99.06/5003-13704 14/10/2008

Konu: Vakıf yöneticileri ve vakıflarda üyelik

GENELGE - 2008/14


Vakıflarda üyelik ve vakıf yöneticisi olamayacaklara ilişkin aşağıdaki hususlara titizlikle uyulması gerekmektedir.

Bilindiği üzere 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 101. maddesinin 3. fıkrasında yer alan “vakıflarda üyelik olmaz” hükmü, Anayasa Mahkemesinin 28/06/2008 tarih ve 26920 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan kararı ile iptal edilmiştir.

 

Bu kapsamda;

a) Vakıf senedinde üyelikle ilgili hüküm bulunan vakıflar üye alımı yapabileceklerdir.

b) Vakıf senetlerinde 01/01/2002 tarihinden önce üyelikle ilgili hüküm bulunan ancak Türk Medeni Kanunun “vakıflarda üyelik olmaz” hükmü nedeniyle, senetlerinden üyelik hükümlerini çıkaran vakıflar, senet değişikliği yapmak suretiyle, konuya ilişkin mahkeme kararının kesinleşmesini müteakip üye alabileceklerdir.

5737 sayılı Vakıflar Kanununun 9. maddesinde yer alan; “vakıflarda hırsızlık, nitelikli hırsızlık, yağma , nitelikli yağma, dolandırıcılık, nitelikli dolandırıcılık, zimmet, rüşvet, sahtecilik, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, güveni kötüye kullanma, kaçakçılık suçları ile Devletin güvenliğine karşı işlenen suçların birinden mahkûm olanlar yönetici olamazlar. Vakıf yöneticisi seçildikten sonra yukarıdaki suçlardan mahkûm olanların yöneticiliği sona erer.” Hükmü gereğince; vakıf yöneticilerinden 27/02/2008 tarihinden sonraki tarihi taşıyan adli sicil kaydı istenmek suretiyle, anılan maddede yer alan suçlardan mahkûm olanların yöneticiliklerine son verilecektir.

Bilgilerini ve gereğini önemle rica ederim.

 

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Cevdet Akçakoca

 

Okunma: 1889

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vakıflar Yasası Uygulamasında Uygulamasında Sıkı Denetim